keskiviikko 25. syyskuuta 2013

Viikonlopun tunnelmia


Viikonloppuna meillä oli monenlaista ohjelmaa. Lauantaina suunnistimme ensin Izmirin basaariin.



 Keskityimme basaarin tekstiilipuoleen, ja palanen vanhaa tyynynpäällistä vaihtoi omistajaa. Oikea puoli on haalistunut, nurjalla puolella (kuvassa) luonnonvärit ovat vielä voimakkaat.




Tekniikkana tällaisessa perinteisissä kudotussa turkkilaisessa tekstiilissä on käytetty kelimiä ja soumakia eli kiertopujotusta. 



Lautanauha oli myös pakko ostaa, vaikka se olikin uutta käsityötä. Siinä on kuitenkin vanhoille turkkilaisille lautanauhoille tyypillinen tupsupäättely.




Izmir, entiseltä nimeltään Smyrna, kuului aikoinaan Rooman valtakuntaan. Maanjäristykset koettelivat kaupunkia ja yksi pahimmista maanjäristyksistä sattui vuonna 178. Koko kaupunki tuhoutui, mutta se rakennettiin uudelleen.
Muinaisen Smyrnan agora toimi hallinnollisena keskuksena ja oikeuslaitoksena. Se oli myös kauppakeskus. Agora, joka tutkimusten mukaan rakennettiin 300-luvulla eaa., on kaivettu osittain esille. Siitä on tänä päivänä nähtävillä pylväitä, kaaria ja suuri määrä marmorisia pylväiden ja rakennusten osasia.   





 Sää hellii meitä koko viikonlopun ajan. Sunnuntaina halusimme lähteä uimaan, joten suuntasimme rannikolle kohti Ceşmeä. Tutustuimme kävellen tähän pikku kaupunkiin.



Päädyimme lopulta läheisen Ilica’n suurelle hiekkarannalle. Tuuli oli voimakas, uinti oli ihanaa aalloilla tanssimista.





Ennen lähtöämme Ceşmestä pistäydyimme mattokauppaan. Kauppias opasti meitä asiantuntevasti mattojen ja muiden upeiden kankaiden salaisuuksiin. Muutamalle jäi upea tekstiili matkaan.





Rentouttavan viikonlopun jälkeen on taas mukava jatkaa työntekoa maanantaina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti